Ilonkehän synty

Kolme kätilöä parhaassa keski-iän myllerryksessä. Sairaalakätilön vuorotöitä meillä takana yhteensä noin kuusikymmentä vuotta. Pysähtyminen oman työuran edessä, mitä on takana sekä mitä ja kuinka monta työvuotta vielä edessä. Vuorotyö alkaa jo tuntua ja näkyä kehossa sekä mielessä. Kuitenkin suurimpana sydämessä kätilöys, ja perheiden kohtaaminen.

Ilonkehän kätilöt Piirin miljöössä

Maaliskuu 2020, Suomi laitettiin kiinni koronan vuoksi.

Synnytyssairaalassa ja julkisella puolella äitiyspalveluita karsittiin, tärkeimmät turvattiin. Erityisesti synnytysvalmennusten sekä synnytyspelkopoliklinikoiden puute alkoi pikkuhiljaa näkymään synnyttäjien valmistautumisessa synnytykseen, mikä luonnollisesti heijastui ja näkyy edelleenkin synnyttäjien lisääntyneenä tuen tarpeena synnytyssalissa.

Kätilön huoli heräsi.

Lähtökohtaisesti, jo ennen sulkutoimiakin, sairaanhoitopiirimme alueella neuvoloiden tarjoama synnytysvalmennus on ollut kirjavaa ja synnyttäjät ovat olleet eriarvoisessa asemassa. 

Nämä asiat mielessä heräsi ajatus toisenlaisesta tavasta tehdä kätilön työtä.

Perustetaan oma yritys!

Nopeasti ja helposti tiesimme millaisia palveluita haluamme tarjota. Näitä yksityisen kätilön tarjoamia palveluita ei vielä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella juurikaan perustamishetkellä ollut.

Synnytysikäiset naiset ovat hyvin tietoisia itsestään ja kehostaan sekä toiveistaan ja tarpeistaan raskaus-,  synnytys- sekä pikkuvauva-aikana.

Toisaalta korostuu myös tiedostamattomuus tai jopa välinpitämättömyys tämän suuren ja mullistavan elämäntapahtuman edessä. Tämä ’välinpitämättömyys’ synnytystä kohtaan turhauttaa pientä kätilöä synnyttävän perheen puolesta. Varmasti kaikki kätilöt ovat joskus huokailleet tämän asian edessä.

Haluamme tukea ja ohjata oikeaa sekä ajantasaista tietoa tarjoamalla, kiireetöntä kätilön kohtaamista. 

Mitä yrityksen perustamiseen tarvitaan?

Rahaa! No sitä ei ole, mutta perustetaan silti!

Pelottavaa ja niin innostavaa.

Tutkimme muiden yksityisiä kätilöpalveluita tarjoavien yritysten nettisivuja ja somea. Kysyttiin neuvoa kanssakätilöiltä. Palaveerattiin kahvikupin sekä viinilasin ääressä. Leijuttiin pilvissä ja välillä pudottiin alas rytinällä.

Alussa oli selvää, että haluamme toimitilat Piirille, kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle alueelle missä on toiminut tähän päivään saakka mielisairaala. Ennen vanhaan kaikki tiesivät mistä on kyse kun joku ”joutui Törnävälle”. 

Otimme yhteyttä Into yrityspalveluun, mistä saimme korvaamatonta ilmaista neuvoa. Toiminimi vai osakeyhtiö? Päädyimme osakeyhtiöön.

Seinäjoen Uusyrityskeskus antoi myös korvaamatonta apua monien lomakkeiden sekä käytännön toimien kanssa.

Luvat tarvittiin AVI:a, ja niitä kaavakkeita täytettiin kolme kuukautta, kaavakkeet tuli bumerangina takaisin x 100. Seinäjoen terveyskeskuksen johtava ylilääkäri kävi tarkistamassa toimitilat.

Potilasvakuutus piti hankkia, onneksi Tehy kattaa suurimman osan. Tarvittiin yritykselle nimi ja logo, insta- ja facetili, potilasasiamies, tietosuojavastaava, kirjanpitäjä, oma pankkitili, luottokortti, nettiosoite, sähköpostitili, puhelinliittymä, puhelin, maksupääte. Nettisivut on vielä tekeillä.

Tämän kaiken keskellä suunnittelimme yrityksen palveluita syvemmin, sisustimme meidän tiloja ja vietimme avajaisia pariinkin kertaan! Samaan aikaan tietysti kävimme palkkatöissä synnytyssalissa ja vietimme vapaa-aikaa ja olimme äitejä ja puolisoita. Kun lähes kaikki pakolliset asiat oli hoidettu ja hyväksytty ja saimme AVI:n luvan ennen juhannusta, alkoi onneksi kesälomat. Hengähdystauko.

Yrityksen perustaminen on ollut valtavan hieno matka ja ammatillinen kasvupyrähdys. Omaan työhön sairaalassa on tullut uusi vivahde ja syvyyttä lisää. Ryhti on parantunut ja energia virtaa. 

Elokuun vaihtuessa IlonKehä Oy on aloittanut toimintansa Seinäjoen Piirillä, kulttuurihistoriallisessa miljöössä.

On ollut mahtava kohdata asiakkaita ihan omissa tiloissa, ihan omalla aikataululla, ihan asiakkaan tarpeista lähtöisin.

Ihan ihanaa!


palvelemme sinua piirillä, hallinto-rakennuksen 2. kerroksessa

Kätilöpalvelut naiseuden kaikkiin vaiheisiin

varaa aika tästä